Rugzakje

By Nieuws No Comments

Heb jij er ook één ?

Een rugzakje?

Of is het inmiddels een rugzak geworden?

Wat zit er in jouw rugzak? Of beter, wat is of wat heb jij er ingestopt?

En…is je rugzak nog te dragen? Of is hij eigenlijk te zwaar en sleep je jezelf met je rugzak voort?

Ben je moe van het jezelf voortslepen, gaat al je energie hieraan op en zit je tegen een burn-out aan?

Staat die overvolle rugzak je levensgeluk in de weg en ga je gebukt onder die last?

Wil jij die last kwijt en achter je laten? Zie je nog amper lichtpuntjes in het leven?

Wellicht is het dan tijd om te beginnen met de rugzak uit te pakken en te kijken wat je onnodig met je meesleept en wat je in de weg zit!

Bij deze de uitnodiging om de eerste stap te zetten naar een gelukkiger leven!

Maak een afspraak via het contactformulier op www.janfolkersma.nl of via Whatsapp 06-57362563

Voel je vrij, voel je welkom!

En de winnaar is…

By Nieuws No Comments

Freeze…

Het goede antwoord op de prijsvraag van vorige week is…

Buideldier Opossum.

Als een opossum in het nauw wordt gedreven, of wordt aangevallen begint hij hard te sissen om de belager af te schrikken. Werkt dat niet? Dan gebruikt hij zijn geheime wapen: hij doet alsof hij dood is.

…en de winnaar is *

Vechten, vluchten of bevriezen…

Wanneer vluchten, vechten en bevriezen niet goed ingezet worden, ontstaan er traumatische symptomen. Hoe zit dat? Wat gebeurt er tijdens bedreigende situaties? Waarom blijven mensen soms hangen in vlucht- of vechtgedrag? Wat maakt dat je in situaties kunt verstijven van angst en niet kunt reageren? Kun je dit oplossen?

Overlevingsmechanisme

Het is het instinctieve verdedigingsmechanisme van vluchten en vechten. Dit zijn overlevingsmechanismen wanneer er bijv. gevaar is of als iemand je aanvalt of een andere bedreigende of overweldigende situatie zich voordoet. Het lichaam maakt zich dan klaar om actie te ondernemen. Maar je kunt in verwarring raken, moet je nu vluchten of vechten? In dat twijfelmoment ontstaat de bevriezing. Door te bevriezen van angst is er geen actie, de actie die je helpt om te overleven.

Traumatische ervaringen

Als je bedreigende situaties meemaakt, heb je normaal gesproken de keuze om te vluchten of te vechten. Daar denk je niet bewust bij na, dat gaat vanzelf. Stel nu dat je in een situatie bent waarin je wel wilt vluchten, maar niet kunt vluchten. Je moet laten gebeuren wat er gebeurt. Denk hierbij bijv. aan seksueel misbruik of geweld. In de meeste gevallen van seksueel misbruik is men niet in staat om te vluchten of te vechten door bijv. bedreiging, of omdat je kind bent of doordat je mentaal niet sterk genoeg bent om enige actie te ondernemen. Het enige dat dan overblijft is de bevriezing. Ondertussen heeft het lichaam wel van alles in werking gezet om te vluchten of te vechten.

De energie die het lichaam heeft aangemaakt om te vluchten of te vechten wordt vervolgens niet gebruikt en blijft door de bevriezing in het lichaam vastzitten. Hierbij kun je je voorstellen dat ook de psychische angst die opkwam tijdens de bedreigende situatie zich heeft vastgezet tijdens de bevriezing. Dieren die in levensbedreigende situaties hebben meegemaakt, schudden de niet-gebruikte energie van zich af en lopen verder. Wij als mens zijn er niet zo goed in om lichamelijk op de juiste manier te ontladen. Daar zit het probleem van traumatische symptomen. Het zit niet in de negatieve ervaring, maar in de vastzittende energie.

Wat kunnen hiervan de gevolgen zijn?

  • Vlucht- of vechtgedrag
  • Bevriezen in allerlei situaties
  • Vermijdingsgedrag
  • Psychische symptomen
  • Lichamelijke klachten

Vlucht- of vechtgedrag

Het brein dat het automatisch vlucht- of vechtalarm ooit heeft aangezet, staat mogelijk nog steeds aan. Op het vluchtalarm had je toen moeten vluchten, dan was het alarm vanzelf uitgegaan. Praktisch kon dat niet, dus het alarm staat mogelijk nog altijd aan. Je staat voortdurend in de vluchtstand. Daarnaast houd je vluchtgedrag in stand door bv. moeilijke situaties te vermijden of door te vluchten voor je eigen gevoel en emoties. Hetzelfde geldt voor het vechtalarm. Het gevoel dat je altijd alert moet zijn voor het geval dat er iets kan gebeuren.

`Bevriezen`

Bevriezen maakt dat mensen in diverse situaties spontaan niet meer in staat zijn te reageren. Niet fysiek en niet mentaal. Zij kunnen zelfs in een ‘vriesmodus’ terecht komen waarbij zij nog moeilijk of niet meer te bereiken zijn. Een gevolg hiervan kan zijn dat er situaties worden ontlopen of vermeden, ook wanneer er geen reden toe is.

Psychische symptomen

De energie moet stil gehouden worden, terwijl de energie eruit wil. Daardoor kunnen er symptomen ontstaan als bijv. depressie, angst, psychosomatische problemen en allerlei vormen van negatief gedrag. Zaken die liever ontweken worden vanwege de vastzittende energie die tegelijkertijd loskomt.

Lichamelijke klachten

Chronische vermoeidheid en slapeloosheid zijn duidelijke voorbeelden van het onder controle houden van de energie, de energie die juist actie wil. Van binnen ontstaat het gevecht van energie die weg wil en aan de andere kant wordt tegengehouden. Maar ook lichamelijke klachten als uitval van ledematen, buikklachten en hoofdpijn.

`Ontdooien`

Ga in gesprek en word je bewust, dan gaat je energie al enigzins stromen.

Ben je bereidt om de negatieve situatie te benoemen en de vastzittende energie vrij wilt laten stromen?

Schroom niet en maak een afspraak!

Zet de eerste stap naar vrijheid en maak een afspraak via het contactformulier of Whatsapp 06 – 573 625 63

*I.v.m. de privacy wordt de winnaar niet met naam genoemd.

Overlevingsmechanisme…

By Nieuws No Comments

Vrijwel iedereen doet als kind pijnlijke ervaringen op, bijvoorbeeld door afwijzing, afkeuring van gedrag, ruziende ouders, etc.. Een gevolg hiervan kan zijn dat het kind zich afschermt door pantser om zich heen te bouwen.

Een pantser dat bestaat uit chronisch aangespannen spieren, waardoor de energiehuishouding en de ademhaling geblokkeerd wordt.

Dit lichamelijke pantser maakt, dat we ons gevoel inhouden en onderdrukken. Het vormt een afscheiding tussen onze binnenwereld en de buitenwereld.
Het vrije contact met de buitenwereld wordt erdoor verstoord. Dit afschermen gebeurt meestal onbewust. We hebben de neiging om dit patroon van afschermen ons hele leven te blijven doen, als gewoonte.

Therapie richt zich o.a. op het vrij maken van de geblokkeerde ademhaling en chronische spierspanningen. Hierdoor kunnen vroegere ervaringen en ingesleten reactiepatronen zoals oude boosheid, verdriet en pijn worden vrijgemaakt, losgelaten en geïntegreerd.

Vanuit de hierdoor verkregen vrijheid en met behulp van je volwassen bewustzijn en verkregen emotionele vaardigheden kun je nu gaan kiezen of je je wilt pantseren, of de wereld en de ander open tegemoet wilt treden.

Blijf jij overleven of kies je ervoor om vrijuit te leven?

Zet de eerste stap naar vrijheid en maak een afspraak via het contactformulier of Whatsapp!!

P.s.: Op Facebook staat een prijsvraag over de foto hierboven waarmee je kans maakt op een GRATIS Therapie-sessie met begeleide oefening gericht op het vrijmaken van spierspanningen.

Contact

By Nieuws No Comments

Afgelopen woensdag kwam ik tot de voor mij schokkende ont-dekking dat het contactformulier op mijn website niet meer werktte.

Een cliënt had een bericht gestuurd via de website maar kreeg geen reactie en nam een week later de moeite om een Whatsappje te sturen.

Heel vervelend dit, te meer omdat ik via de website ook met mezelf geen contact meer kreeg (grapje).

Contact…

Wat is eigenlijk contact? Aan welke voorwaarden moet dat voldoen of is echt contact juist onvoorwaardelijk?

En…, hoe is het voor degene die contact zoekt, maar er geen verbinding tot stand komt?

Heb jij moeite met contact maken? Kom jij jezelf tegen in contact? Of verlies jij jezelf juist in contact met anderen. Of vind je het moeilijk je grenzen aan te geven?

En nu…? Vandaag…? Nu je misschien thuis werkt en/of je met weinig mensen contact hebt?

Herken je deze vragen uit je eigen leven en wil jij dat veranderen?

Een mens kan groeien binnen contact en in relatie tot de ander.

In echt contact is er ruimte om te ont-dekken…wees welkom!

Echt contact is zoooo waardevol!

Hoe maak jij contact, hoe verbind jij met de ander?

Durf jij het contact aan gaan?

Schroom niet en maak een afspraak via het contactformulier, telefoon of

Whatsapp: 06-573 625 63

Burn-out…

By Nieuws

Burn-out, opgebrand, afgebrand, stress, uitputting, oververmoeid, overprikkeld, tekort…teveel…

…onbegrensd…de rek is eruit!

Een burn-out wie heeft er niet van gehoord?!

Heb jij een burn-out? En…weet jij hoe je er aan komt?

Vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven?

Of is het je verantwoordelijkheidsgevoel?

Of…waar gaat jou energie naar toe?

Of….?!

Hoe zorg jij voor jezelf?

Wees welkom voor een gesprek, schroom niet, en maak een afspraak en zet de eerste stap naar herstel!

Whatsapp:   06-57362563

Ik wil rust…

By Nieuws

Ik wil rust…een uitspraak die regelmatig in onze praktijk voorbij komt

Veelal staat rust voor iets anders dat op de voorgrond staat en aandacht vraagt

Iets wat onrustig maakt, steeds terugkeert, door blijft zeuren en je functioneren in meer of mindere mate beïnvloed

Ik wil rust…rust als symbool voor iets dat aandacht vraagt

Herken je dit?

Wil je ont-dekken waar rust bij jou symbool voor staat?

Wees welkom…

Whatsapp: 06-573 625 63