Steeds maar slikken…ook de onverteerbare dingen, daar kun je ziek van worden. Wat je goed verteert en wat van jezelf wordt, dat is gezond. Daarom zeggen we `ja` tegen het één en `nee` tegen het andere, het teveel omdat het te zwaar op de maag kan gaan liggen, …toch?!

Dit geldt ook voor ideeën, opvattingen, normen, principes, geloofsovertuigingen, dogma`s, etc. die via opvoeders, school, samenleving, kerk, etc. op ons afkomen. Slikken zonder te kauwen en te proeven of je het wel wilt hebben en slikt waar het beter is het uit te spugen.

Vaak slikken we omdat iedereen dat doet, of omdat het zo hoort, of omdat er een overtuiging onder zit, of…nou ja, vul zelf maar in.

Als je veel slikt heb je gaandeweg veel dingen die je zwaar op de maag liggen, veel van wat niet van je-zelf is en on-verteerbaar is.

Dit kan zo ver gaan dat je geen leefruimte meer hebt voor en in je-zelf!

Je zit dan vol met dingen van anderen en weet dan op den duur niet meer wat van jezelf is, wat je wilt, en wat jezelf voelt!

Je bent je-zelf dan niet meer!

Wat is er voor jou onverteerbaar?

Wat heb jij geslikt zonder te kauwen en te proeven?

Waar wil jij je van ontdoen?

Wat wil jij ont-lasten?

Waar moet jij nog leren proeven?

Wat ligt jou zwaar op de maag?

Kom in beweging, leer te proeven, leer onderscheiden en ont-wikkel je eigen smaak, word jezelf, dat wil toch iedereen?!

N.b.: Begin volgend jaar start ik, bij voldoende belangstelling*, met een soort van proeverij. Dit zal een aantal dagdelen zijn en zal gaan over jou, in contact, je eigen grens, een ont-moeting met jezelf.

*Heb je nu al belangstelling? Laat dat dan weten via mijn emailadres: janfolkersma@kpnmail.nl

Jona die uitgespuugt wordt door de walvis

Leave a Reply