Freeze…

Het goede antwoord op de prijsvraag van vorige week is…

Buideldier Opossum.

Als een opossum in het nauw wordt gedreven, of wordt aangevallen begint hij hard te sissen om de belager af te schrikken. Werkt dat niet? Dan gebruikt hij zijn geheime wapen: hij doet alsof hij dood is.

…en de winnaar is *

Vechten, vluchten of bevriezen…

Wanneer vluchten, vechten en bevriezen niet goed ingezet worden, ontstaan er traumatische symptomen. Hoe zit dat? Wat gebeurt er tijdens bedreigende situaties? Waarom blijven mensen soms hangen in vlucht- of vechtgedrag? Wat maakt dat je in situaties kunt verstijven van angst en niet kunt reageren? Kun je dit oplossen?

Overlevingsmechanisme

Het is het instinctieve verdedigingsmechanisme van vluchten en vechten. Dit zijn overlevingsmechanismen wanneer er bijv. gevaar is of als iemand je aanvalt of een andere bedreigende of overweldigende situatie zich voordoet. Het lichaam maakt zich dan klaar om actie te ondernemen. Maar je kunt in verwarring raken, moet je nu vluchten of vechten? In dat twijfelmoment ontstaat de bevriezing. Door te bevriezen van angst is er geen actie, de actie die je helpt om te overleven.

Traumatische ervaringen

Als je bedreigende situaties meemaakt, heb je normaal gesproken de keuze om te vluchten of te vechten. Daar denk je niet bewust bij na, dat gaat vanzelf. Stel nu dat je in een situatie bent waarin je wel wilt vluchten, maar niet kunt vluchten. Je moet laten gebeuren wat er gebeurt. Denk hierbij bijv. aan seksueel misbruik of geweld. In de meeste gevallen van seksueel misbruik is men niet in staat om te vluchten of te vechten door bijv. bedreiging, of omdat je kind bent of doordat je mentaal niet sterk genoeg bent om enige actie te ondernemen. Het enige dat dan overblijft is de bevriezing. Ondertussen heeft het lichaam wel van alles in werking gezet om te vluchten of te vechten.

De energie die het lichaam heeft aangemaakt om te vluchten of te vechten wordt vervolgens niet gebruikt en blijft door de bevriezing in het lichaam vastzitten. Hierbij kun je je voorstellen dat ook de psychische angst die opkwam tijdens de bedreigende situatie zich heeft vastgezet tijdens de bevriezing. Dieren die in levensbedreigende situaties hebben meegemaakt, schudden de niet-gebruikte energie van zich af en lopen verder. Wij als mens zijn er niet zo goed in om lichamelijk op de juiste manier te ontladen. Daar zit het probleem van traumatische symptomen. Het zit niet in de negatieve ervaring, maar in de vastzittende energie.

Wat kunnen hiervan de gevolgen zijn?

  • Vlucht- of vechtgedrag
  • Bevriezen in allerlei situaties
  • Vermijdingsgedrag
  • Psychische symptomen
  • Lichamelijke klachten

Vlucht- of vechtgedrag

Het brein dat het automatisch vlucht- of vechtalarm ooit heeft aangezet, staat mogelijk nog steeds aan. Op het vluchtalarm had je toen moeten vluchten, dan was het alarm vanzelf uitgegaan. Praktisch kon dat niet, dus het alarm staat mogelijk nog altijd aan. Je staat voortdurend in de vluchtstand. Daarnaast houd je vluchtgedrag in stand door bv. moeilijke situaties te vermijden of door te vluchten voor je eigen gevoel en emoties. Hetzelfde geldt voor het vechtalarm. Het gevoel dat je altijd alert moet zijn voor het geval dat er iets kan gebeuren.

`Bevriezen`

Bevriezen maakt dat mensen in diverse situaties spontaan niet meer in staat zijn te reageren. Niet fysiek en niet mentaal. Zij kunnen zelfs in een ‘vriesmodus’ terecht komen waarbij zij nog moeilijk of niet meer te bereiken zijn. Een gevolg hiervan kan zijn dat er situaties worden ontlopen of vermeden, ook wanneer er geen reden toe is.

Psychische symptomen

De energie moet stil gehouden worden, terwijl de energie eruit wil. Daardoor kunnen er symptomen ontstaan als bijv. depressie, angst, psychosomatische problemen en allerlei vormen van negatief gedrag. Zaken die liever ontweken worden vanwege de vastzittende energie die tegelijkertijd loskomt.

Lichamelijke klachten

Chronische vermoeidheid en slapeloosheid zijn duidelijke voorbeelden van het onder controle houden van de energie, de energie die juist actie wil. Van binnen ontstaat het gevecht van energie die weg wil en aan de andere kant wordt tegengehouden. Maar ook lichamelijke klachten als uitval van ledematen, buikklachten en hoofdpijn.

`Ontdooien`

Ga in gesprek en word je bewust, dan gaat je energie al enigzins stromen.

Ben je bereidt om de negatieve situatie te benoemen en de vastzittende energie vrij wilt laten stromen?

Schroom niet en maak een afspraak!

Zet de eerste stap naar vrijheid en maak een afspraak via het contactformulier of Whatsapp 06 – 573 625 63

*I.v.m. de privacy wordt de winnaar niet met naam genoemd.

Leave a Reply