Het is bekend dat mensen om allerlei verschillende redenen `in therapie` gaan, hieronder een voorbeeld wat therapie voor iemand kan doen, en ook voor jou kan doen.

Korte tijd vertelde een een cliënt, die al langere tijd bij mij in de praktijk komt, dat de uren therapie voor haar een oefenplaats zijn om het verhaal te vertellen.

Een pijnlijk verhaal dat, om uiteenlopende redenen, niet aan jan en alleman, nou ja aan Jan dan wel J, maar je begrijpt vast, verteld kan worden.

Een levensverhaal van pijn, verdiet, schaamte, onbegrepen zijn, eenzaamheid, angst, onveiligheid, etc., etc..

Juist door ervaringen die te soms bizar voor woorden zijn en niet geloofd worden kunnen maken dat mensen muren om zich heen bouwen, slechts een deel van zichzelf durven laten zien, en soms letterlijk in zichzelf keren of in een `bevroren` staat leven.

Deze cliënt heeft ervoor gekozen het levensverhaal opnieuw te vertellen en dat verhaal in het licht te brengen.

Het levensverhaal wordt verteld, het mag er zijn, het wordt gehoord en het wordt gezien!

Het is zo bijzonder om te zien dat dit zo helend kan werken! Dat er ruimte komt, er energie gaat stromen en er weer licht aan de horizon gloort!

Het is goed om je levensverhaal te vertellen in een voor jou veilige omgeving, binnen je eigen grenzen, waar alles gezegd mag worden zonder dat er een oordeel klinkt!

Een veilige plek waar je verhaal gelooft wordt, dat alles wat er was en is er mag zijn, dat dat gezien en gehoord kan worden.

Er wordt wel eens gezegd, delen is helen…

…en om dan met de woorden van de vlaamse psychiater Dirk de Wachter te spreken:

“Zet u, en vertel”!!

Voel je van harte welkom!!

Ik luister!!

Leave a Reply